76-та річниця подій Карпатської України

Відзначення 76-ої річниці Карпатської України

15 березня 2015 року ужгородські пластуни взяли участь у вшануванні 76-ої річниці подій Карпатської України.

В Ужгороді відбулось покладання квітів до памятника Президентові Карпатської України о. Августинові Волошину.

76-та річниця подій Карпатської України
76-та річниця подій Карпатської України

Відтак, була організована поїздка на Красне Поле – місце основних боїв за Карпатську Україну, що тривали 15 березня 1939 року.  Тут відбулося панахида за загиблими героями.

Красне Поле — поле боротьби з мадярським наїздником в обороні Карпатської України, стало уосібленням віковічної боротьби закарпатців за їхню свободу. Слухай Україно! Закарпаття, цей найменший клаптик освяченої Твоєї землі, за свободу українського народу, на Краснім Полі — під Хустом, віддало на жертву свої первістки, найкращих своїх синів — пластунів, –

так писав останній Крайовий Звітодавець Українського Пластового Уладу Карпатської України Степан Пап-Пугач.

Кадр зфільму "Срібна Земля", 2012, режисер Тарас Химич
Кадр зфільму “Срібна Земля”, 2012, режисер Тарас Химич

Серед присутніх живих свідків тих подій був Іван Мирон.

Мирон Іван Васильович народився 9 березня 1929 р. у с. Росішка Рахівського району. У 1935 р. розпочав навчання у місцевій школі. У 1949 р. закінчив Великобичківську десятирічку. Працював учителем початкових класів у с. Чорна Тиса. Був активним учасником антирадянського руху. Восени 50-го року відмовився служити в армії «окупантів». У травні 1951 р. зраджений і арештований. Слідство велося в Ужгородській тюрмі. У січні 1952 р. отримав вирок – 25 років суворого режиму: Харків, Новосибірськ, Красноярськ, етап по р. Єнісей до Норільська. У 1953 р. – учасник повстання політв’язнів в Норільську. З 1955 до 1961 р. – «озерлаг».

У 1961 р. переведений у мордовські табори, де відбув ще 15 років. За 12 днів до кінця строку доставлений в Ужгородську тюрму. Весною 1976 р. у суботу 22 травня побачив волю. До сьогодні – не реабілітований.

*

Нагадаємо, 15 березня 1939 року угорська регулярна армія здійснила анексію Карпатської України. В часі угорської окупації було вбито близько 5 тисяч громадян, в тому числі цивільних – учителів, інтелігенції та ін.

*