Відкриття пам’ятника жертвам Політичних репресій

15 травня в Ужгороді у сквері навпроти СБУ по вулиці Довженка відбулося відриття пам’ятника жертвам політичних репресій.

На заході урочисту стійку тримали пластуни Станиці Ужгород. На відкритті були пристуні й пластуни 30-40-х років — І. Коршинський, Д. Копинець, М. Шваб та інші.

Опісля офіційних урочистостей відбулося іменування прихильницею юначки 38-го куреня УПЮ — пл. прих. Корнелії Бойкул.

Фото (с) Сергій Гудак.

Довідка: День вшанування пам’яті жертв політичних репресій започаткував своїм Указом № 431/2007 Президент України від 21 травня 2007 р. з метою забезпечення належного вшанування жертв та постраждалих від голодоморів, відновлення історичної справедливості, глибокого усвідомлення громадянами причин та наслідків геноциду Українського народу, утвердження у суспільстві нетерпимості до будь-яких проявів насильства.

Нагадаємо: майже всі пластуни й організатори Пласту (не тільки закарпатські) були репресовані угорським, польським, німецьким і радянським окупаційними режимами. Серед них – Президент Карпатської України о. Августин Волошин, члени Уряду Карпатської України, командувачі та члени Карпатської Січі,  Володимир Бірчак, Олесандр Блистів, Миколая Божук, Андрій Алиськевич, закарпатська інтелігенція міжвоєнного періоду та сотні і сотні інших. Згадаємо також і про ліквідацію греко-католицької церкви у Чехословаччині та на Закарпатті, яку дуже грунтовно описує о. Зореслав (капелан “Карпатської Січі”), ліквідацію Пласту у Галичині та Буковині, членів Народної ради Закарпатської України тощо. Приналежність до Пласту розцінювалася як націоналістична діяльність і прирівнювалася до антидержавної.