Вітання до 99-ої річниці Пласту

Привітання Крайового проводу Пласту з нагоди 99-річниці з Дня складання першої Пластової присяги

Дорогі друзі!

12 квітня усі пластуни світу від наймолодших до найстарших святкуватимуть 99-ту річницю із дня складання першої Пластової присяги. Вітаємо всіх вас із цією великою датою у нашій історії.

Коли Олександр Тисовський, Петро Франко та Іван Чмола створювали перші пластові гуртки в Україні, вони лише могли мріяти, що це їх починання перетвориться у одну з найбільших молодіжних організацій нашої держави.

Організацію, яка виховає не одне покоління молодих українців на добрих громадян своєї країни, які згодом стануть вчителями, лікарями, юристами, військовими, науковцями та бізнесменами, та щодня своєю працею робитимуть цей світ трохи кращим, ніж він був до цього.

Сьогодні Пласт — це одна з найбільших виховних організацій України, яка навчає сильних духом і тілом, енергійних, розумних, ініціативних та небайдужих молодих людей, залишаючи простір для їх власних думок та дій.

Попереду, друзі, нас очікує 100-літній ювілей Пласту, лише разом ми зможемо підготуватись належним чином до цієї дати та відзначити її на найвищому рівні.

А всім вам бажаємо згадати День своєї Пластової Присяги чи Новацької Обіцянки та пронести її через ціле своє життя.

Крайовий провід Пласту

* * *

Привітання з нагоди 100-ліття Пласту від пл.сен. Богдана Гаврилишина, ЛЧ

Дорогі Друзі, дорогі Подруги Пластуни!

Україна була між тими країнами, в яких дуже швидко після створення скаутського руху генералом Baden Powell був створений Український скаутський рух Пласт.

Зробили це люди з візією майбутнього, з розумінням, як потрібно виховувати нові генерації, щоб вони були патріотичними, чесними, активними громадянами нашого суспільства і в майбутньому нашої держави.

Під час двох декад під польською окупацією Пласт розвинувся в Галичині швидко, не зважаючи на брак легального статусу. Це в першій мірі завдяки покійному Андрею Шептицькому, який зі своїм авторитетом охоронив Пласт від зайвого переслідування і своїми щедрими дотаціями поміг створити потрібну інфраструктуру, особливо для таборування.

Прийшла війна, велика імміграція, створення пластових організацій в Західній Європі, Північній, Південній Америці, Австралії. Під Радянською окупацією всі наші землі були об єднані, але Пласт був зліквідований. Хоча багато пластунів пережили переслідування, але вони і взагалі в суспільстві зберегли пам’ять про Пласт. Це уможливило відродження і навіть швидке поширення в західних областях Пласту завдяки допомозі пластових організацій в діаспорі.

Раннє створення Пласту і важкий шлях, яким ми мандрували вже заслуговували б на те, щоб Український Скаутський Рух був членом Світової Організації Скаутських Рухів (СОСР).

В цей ювілейний рік вивчаємо і історію пласту , але використовуємо на те, щоб мобілізувати всі свої сили і планувати майбутній розвиток Пласту. Виклики перед нами є ясні: інтегрувати всі скаутського типу рухи в Україні в одну Національну Скаутську Організацію, вживаючи досвід Пласту, швидко поширювати Пласт в Києві, в центральних, східних і південних областях.

Наше гасло є одна Україна і один потужний скаутський рух. Членство в СОСР буде автоматично забезпечене. Україна із своєю кількістю населення потребує скаутського руху з 200, 300 чи навіть 400 000 членів.
Мріймо, плануймо, працюймо над цим!

СКОБ!

Пл.сен. Богдан Гаврилишин
3 куреня Лісові Чорти

Prof., Dr. Bohdan Hawrylyshyn
President Fondation Vidrodgenia , Geneva
Chairman, Board of Directors
International Management Institute (IMI-Kyiv)
Honorary Consul of Ukraine in Geneva.